Was de bladeren en bloemen zorgvuldig. Laat ze even uitlekken in een vergiet of op een schone theedoek. Zorg dat er geen aarde of kleine insecten achterblijven.
Breng 1 liter water aan de kook. Haal van het vuur zodra het borrelt. Giet het kokende water over de paardenbloembladeren en bloemen in een theepot of kom.
Laat de thee minstens 10 tot 12 minuten trekken met de deksel op de pot. Zo blijven geur en werkzame stoffen goed bewaard. Hoe langer je het laat trekken, hoe sterker en bitterder de smaak. Proef tussendoor als je wilt.
Zeef de thee door een theezeefje of fijne doek. Serveer in glazen of mokken. Wie wil kan er een theelepel honing aan toevoegen, maar puur is het ook prima.
Drink de thee liefst warm. Je kunt ook een portie laten afkoelen en gekoeld drinken bij warm weer. Het heeft dan een verfrissende, bijna kruidige smaak.