Ga terug
klein

Hoe paardenbloemthee maken?

Paardenbloemthee maken begint met verzamelen. Ga op pad, zoek een schoon grasveld en pluk jonge bladeren, verse gele bloemen en als je wil, ook een stukje wortel. Spoel alles goed af onder koud stromend water. De bladeren gebruik ik vers of gedroogd, afhankelijk van het seizoen. De bloemen zorgen voor kleur en een wat zachtere smaak. In het voorjaar gebruik ik alles vers, in de winter haal ik mijn voorraad gedroogde bladeren uit de potten in de kelder.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Trekken 10 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties: 4 Personen
Gang: Drankjes
Keuken: Internationaal
calorieën: 0.5

Ingrediënten
  

  • 30 gram verse paardenbloembladeren
  • 12 gram paardenbloembloemen
  • 1 liter water
  • Eventueel: 1 plakje verse gember of een paar muntblaadjes

Equipment

  • Schoon vergiet
  • Theepot of hittebestendige kan
  • Waterkoker of pan
  • Theezeefje of kaasdoek

Method
 

  1. Was de bladeren en bloemen zorgvuldig. Laat ze even uitlekken in een vergiet of op een schone theedoek. Zorg dat er geen aarde of kleine insecten achterblijven.
  2. Breng 1 liter water aan de kook. Haal van het vuur zodra het borrelt. Giet het kokende water over de paardenbloembladeren en bloemen in een theepot of kom.
  3. Laat de thee minstens 10 tot 12 minuten trekken met de deksel op de pot. Zo blijven geur en werkzame stoffen goed bewaard. Hoe langer je het laat trekken, hoe sterker en bitterder de smaak. Proef tussendoor als je wilt.
  4. Zeef de thee door een theezeefje of fijne doek. Serveer in glazen of mokken. Wie wil kan er een theelepel honing aan toevoegen, maar puur is het ook prima.
  5. Drink de thee liefst warm. Je kunt ook een portie laten afkoelen en gekoeld drinken bij warm weer. Het heeft dan een verfrissende, bijna kruidige smaak.